Potraviny Slovenska

100% ovčie produkty

Na lúkach nedotknutej panenskej prírody pasúce sa stáda oviec... oviec kochajúcich sa pohľadom na majestátne končiare... zdravý vzduch, pastva nielen pre oči.

A výsledkom? Biele zlato v podobe bryndze a ovčieho syra... unikátne produkty prírody, ktoré sa na tejto farme vyrábajú len čisto z ovčieho mlieka... 100% ovčie zdraviu prospešné produkty!

Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu.

Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45–48 percent). Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch, alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca krvný tlak.

Tieto fenomenálne účinky má totiž len bryndza vyrobená zo surového, teda nepasterizovaného mlieka. Pasterizáciou ovčieho mlieka sa totiž probiotické a liečivé účinky bryndze takmer celkom znehodnotia. 
Ovčie mlieko obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko kravské. V 100 g ovčieho mlieka sa ho nachádza až 200-245 mg vápnika, v 100 g bryndze okolo 650 mg. Okrem vzácnych probiotík sa v bryndzi nachádzajú užitočné bielkoviny, minerály, vitamíny radu B a kyselina linolová. 

Bryndzu dobre znášajú aj ľudia alergickí na laktózu, jej mliečna bielkovina je omnoho ľahšie stráviteľná, ako mliečna. V tele podporuje samočistiaci proces a dokonca má aj antisklerotické účinky. 
Podľa technológie spracovania teda rozoznávame bryndzu tradičnú – vyrobenú zo surového, nepasterizovaného mlieka, ktorá prospieva zdravej výžive a mala by sa stať elixírom dlhovekosti Slovákov. Ďalším druhom je bryndza pasterizovaná, vyrobená z pasterizovaného ovčieho mlieka, obsahujúca len niekoľko druhov mliečnych baktérií. Najchudobnejším produktom je napokon bryndza termizovaná, ktorá neobsahuje žiadne mliečne baktérie, pretože boli zničené vysokými teplotami použitými pri jej spracovaní. 

Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské“ baktérie mliečneho kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o čom diskutovať.

Ovčie mlieko. Je výživné, chutné a lahodné zároveň; má jemnú, trochu sladkastú chuť. Je oveľa bohatšie na sušinu ako mlieko kravské a kozie; obsahuje až dvakrát viac minerálnych látok (vápnik, fosfor a zinok) a všetky dôležité vitamíny skupiny B. Zapamätajte si, že akékoľvek používanie antibiotík (napr. pri chorobe) potláča váš imunitný systém. Bez ohľadu na to aké antibiotiká použijete (vzhľadom na ich kvalitu), spravidla všetky zabíjajú „zlé“ ale rovnako aj „dobré“ mikroorganizmy v tele i v zažívacom trakte. Jogurty, obzvlášť jogurty acidofilné, pomáhajú napraviť tento stav a obnoviť črevnú mikroflóru, aby vás uchránili od opätovného ochorenia. Práve ovčie mlieko je svojou vysokou sušinou priam predurčené na ich výrobu, nakoľko nie je potrebné pridávať rôzne zahusťovadlá a stabilizátory.

Ste alergický na kravské mlieko ? Ak ste intolerantný na laktózu, potom ovčie mlieko je ideálnou alternatívou. Pokiaľ vám hovoria, že by ste mali prestať s konzumáciou „mliečnych výrobkov“, obyčajne to platí iba pre kravské mlieko, nie pre ovčie alebo kozie. Ak by sme odstránili všetky mliečne výrobky z výživy ľudí, môže sa objaviť deficiencia vápnika.

Neznášate konzumáciu syrov ? Skúste nefalšovaný (pravý) ovčí syr vyrobený iba z ovčieho mlieka. Veľa ľudí sa takto mohlo potešiť z konzumácie syrov po mnohých rokoch.

Nemôžete spať ? Pohár horúceho ovčieho mlieka pred spánkom zabezpečí pokojnú, nerušenú noc. Bolo dokázané, že tento postup je prospešný hlavne pre deti a starších ľudí.

Astma, ekzémy a kožné problémy ? Knihy vydané „Výskumnou radou pre astmatické ochorenia“ a „Národnou radou pre ekzémy“ doporučujú prejsť na ovčie a kozie výrobky, ak chceme pomôcť pri liečbe týchto a im podobných ochorení. Ovčie mlieko je obzvlášť výhodné, nakoľko obsahuje veľa vápnika a zinku.

Na Slovensku sa ovčie mlieko spracováva prevažne na ovčí hrudkový syr, ktorý je surovinou pre výrobu bryndze.

ZNAČKA KVALITY

ZNAČKA KVALITY

REKLAMNÉ BANNERY